İşte En Popüler Programlama Dilleri ve Yazılım Araçları

stackoverflow

stackoverflow

Dünya genelinde tam 64 bin katılımcı ile yaptığı anketin sonuçlarını açıklayan Stackoverflow, akıllardaki pek çok soru işaretinin giderilmesine de yardımcı oldu. Katılımcılar yazılım geliştiricilerden oluşuyor ve geride bıraktığımız yılın en popüler programlama dilleri ile yazılım araçlarını belirliyorlar.

Ankete katılan yazılım geliştiricilerin sadece % 0,71’i Türkiye’den. Yazılım geliştiricilerin % 75’i web geliştirici, % 23’ü ise mobil geliştirici. Mobil geliştiricilerin % 69’u Android, geri kalanlar iOS geliştiricisi. Ankete katılanların demografik özelliklerine bakıldığında deneyim bakımından çok çeşitlilik göze çarpıyor. Mesleğine yeni başlayanlar da 20 yıllık deneyime sahip olanlar da aynı soruyu yanıtlıyor. Ayrıca göze çarpan bir diğer detay da yazılım geliştiricilerin % 89’unun erkek olması.

popüler yazılım dilleri

Ankete Göre En Popüler Programlama Dili Javascript

Stackoverflow anketine göre en popüler programlama dilleri arasında birinciliği % 62.5 ile Javascript alıyor. İkinci sırada % 51.2 ile SQL ve üçüncü sırada da % 39.7 ile java yer alıyor. Dördüncü sırayı C# ve beşinci sırayı da Python almış görünüyor. Peki, son 5 yılın rakamlarına bakıldığında programlama dillerinin popülerliklerinde nasıl bir değişim hakim? En çok göze çarpanlar Python ve Node.js dillerinin yükselişe geçmesi ve beraberinde C# ve C dillerinin ise düşüş seyri izlemesi oluyor.

En sevilen programlama dillerinin hangileri olduğunu merak ediyor musunuz? Bu soru da ankette katılımcılara yöneltildi. En sevilen programlama dili % 73,1 ile Rust olurken % 67,0 ile Smalltalk ikinci sırada bulunuyor. % 64,1 oranıyla TypeScipt ise üçüncü en sevilen programlama dili oluyor. En çok korkulan programlama dillerinin hangileri olduğuna katılımcıların büyük bölümü Visual Basic 6 yanıtını vermiş. İkinci sırada VBA yer alıyor ve listenin üçüncülüğünü de CoffeeScript alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.