Guetzli Dosya Boyutunu % 35 Küçültüyor

google guetzli

google guetzliGoogle’ın JPEG dosyalarını sıkıştırmayı sağlayan ve yaklaşık olarak % 35 oranında ebat azaltma şansını sunan Guetzli teknolojisi açık kaynaklı hale getirdi. Dosya boyutunda çok ciddi bir küçülme sağlayan teknoloji sayesinde artık pek çok web siteye erişim de çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilecek.

Google Teknolojisi Guetzli Açık Kaynaklı Hale Getirildi

Guetzli teknolojisinin açık kaynaklı hale getirildiğine dair açıklama Google açık kaynak bloğunda yayınlandı. Konuya dair bir açıklama ile duyurulan haber özellikle bol miktarda görsel kullanan web siteleri de yakından ilgilendiriyor. Çünkü JPEG dosyalarının % 35 oranında küçülmesi görsellerin web siteye çok daha hızlı yüklenmesini sağlayacak. Dolayısıyla söz konusu web siteye erişim hızı da belirgin düzeyde artabilecek. Bununla beraber mobil veri kullanımı noktasında da daha az veri tüketiminin sağlanacak olması da önemli bir gelişme olarak kabul edilebilir.

Konuya dair bir açıklama da Google Avrupa Araştırma Merkezi’nde görev yapan iki yazılım mühendisi Robert Obryk ve Jyrki Alakuijala’dan geldi. Her iki isim de Guetzli algoritmasını merak edenlerin yüzünü güldürecek bir açıklama yaparak Guetzli ‘nin sıkıştırma algoritmasının Zopfli ile büyük benzerlikler taşıdığını dile getirdi. Bilindiği gibi Zopfli PNG dosyalarını sıkıştırıyor ancak RNN, RAISR ya da WebP’den çok daha farklı bir teknik ile çalışıyor. Peki, Guetzli farkı ne?

guetzli resim

Guetzli teknolojisinde renk alanı değişimi ya da nicelik yönü ile çok daha farklı bir teknik uyguluyor. Bir anlamda benzerlerinden daha fazla aşama ile çalıştığını da söylemek mümkün. Dolayısıyla tahmin edilebileceği gibi sıkıştırma için daha fazla zamana gereksinim duyuyor. Ancak % 35 gibi yüksek oranda sağladığı boyut tasarrufu dikkate alındığında ihtiyaç duyulan zamanı görmezden gelmek de zor olmasa gerek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.